Οδοιπορικό γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα !!! Κρυφό σχολειό Μάνδρας Θέρμου Αιτωλ/νίας (Βίντεο by zouzounews)

Λίγο έξω από το Θέρμο, στο χωριό Μάνδρα, βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγιάς Παρασκευής.
Τον Ιούλιο του 1993 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Μανδριωτών «Αγία Παρασκευή» και σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή Μάνδρας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξης της μέχρι τότε ιεράς κρύπτης του Μοναστηριού.
Έτσι ήρθε στο φως μια υπόγεια θολωτή αίθουσα μήκους 9, πλάτους 4 και ύψους 5 μέτρων με ένα πλατύ ενισχυτικό τόξο περίπου στο μέσο της και με μόνο δύο στόμια εισόδου - εξόδου στην οροφή της!
Κατά τη διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης των μπαζών από το εσωτερικό της κρύπτης, ανακαλύφθηκαν εντός αυτής σύνεργα φωτιάς, μια σειρά οπών στο μέσον του ύψους των παραπλεύρων τοίχων της που δήλωναν την ύπαρξη ξύλινου παταριού, καθώς και ένα μελανοδοχείο με καλάμι της εποχής της τουρκοκρατίας. 

Ήρθαν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία να επιβεβαιώσουν την τοπική παράδοση ότι στο Μοναστήρι λειτουργούσε «Κρυφό Σχολειό» από το οποίο έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με δάσκαλο τον Ιερομόναχο Προκόπιο Γιαννέλο.

Το 1996 συνεστήθη η ΕΛΛΗΝΟΡΘΌΔΟΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΈΝΩΣΗ ΦΊΛΩΝ ΘΕΡΜΙΩΝ ΤΟ «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», με κύριο σκοπό, εκτός των άλλων την δημιουργία Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στην κρύπτη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής.
Το zouzounews επισκέφτηκε την περιοχή και αποθανάτισε πλάνα από το χώρο της Μονής και από την κρύπτη με τα Κέρινα Ομοιώματα "Κρυφό Σχολειό" !!!
 
Πληροφορίες από : www.kryfo-sxoleio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)