Το ταχύτερο ζώο στον κόσμο καλύπτει 322 φορές το μήκος του σώματός του ανά δευτερόλεπτο !!!

Το ταχύτερο ζώο στον κόσμο αναλογικά με το μέγεθός του αναδείχθηκε ένα αρθρόποδο που ζει στην Νότιο Καλιφόρνια.

Πρόκειται για το ακάρι Paratarsotomus macropalpis το οποίο έχει μέγεθος σησαμιού και μπορεί να διασχίσει απόσταση ίση με 322 φορές το μήκος του σώματός του σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Έχει οκτώ πόδια καθένα από τα οποία ανεβοκατεβαίνει 135 δευτερόλεπτα.

Σε ανθρώπινα μεγέθη αυτό μεταφράζεται σε ταχύτητα 2000 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ το ταχύτερο θηλαστικό ο γατόπαρδος που επιταχύνει με 96 χιλιόμετρα ανά ώρα καλύπτει 16 φορές το μήκος του σώματός του ανά δευτερόλεπτο.
Το ταχύ ακάρι είναι ενδημικό είδος της Νότιας Καλιφόρνιας και, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί κανείς να το δει να τρέχει πάνω σε πέτρες ή πεζοδρόμια. Επίσης, ανταπεξέρχεται σε δύσκολες συνθήκες με θερμοκρασίες της τάξης των 60 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Ρούμπιν, ο φοιτητής του Κολεγίου Pitzer της Καλιφόρνια που μέτρησε την ταχύτητα του ακάρεος η μελέτη του ζωυφίου θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ρομπότ υψηλής ταχύτητας.

Ωστόσο, η αναπαραγωγή της σχετικής ταχύτητας του ακάρεος σε μεγαλύτερη κλίμακα δεν μπορεί να είναι εφικτή καθώς όταν οι διαστάσεις ενός ζώου μεγαλώνουν, η επιφάνεια αυξάνεται στο τετράγωνο ενώ ο όγκος (και η μάζα) αυξάνονται στον κύβο. Αυτό σημαίνει ότι ένα ζώο που θεωρητικά θα μπορούσε να αναπτύξει αντίστοιχη ταχύτητα θα ήταν τόσο βαρύ που δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του.
http://www.econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)