Νέο είδος μυρμηγκιού λεηλατεί και υποδουλώνει τα θύματά του !!!

Ο εγκληματίας του δάσους, με μήκος μόλις 2,5 χιλιοστά, πήρε το ταιριαστό όνομα Temnothorax pilagens, από το λατινικό «pilere», που σημαίνει αποσπώ, λεηλατώ ή κάνω πλιάτσικο.

Ένα νέο είδος μυρμηγκιού που ανακαλύφθηκε στα δάση των βορειοανατολικών ΗΠΑ λεηλατεί τις αποικίες άλλων μυρμηγκιών και τα συλλαμβάνει ως δούλους.

Κομάντο
Στην εντομολογία είναι γνωστά αρκετά ακόμα είδη μυρμηγκιών που υποδουλώνουν άλλα μυρμήγκια και τους αναθέτουν τις κοπιαστικές εργασίες της αποικίας. Το T.pilagens διαφέρει, καθώς δεν επιτίθεται στα θύματά του με ολόκληρους στρατούς, αλλά με μικρές ομάδες κομάντο.

Σε πρώτη φάση, ένας ανιχνευτής αναλαμβάνει να εντοπίσει το στόχο: μυρμήγκια των συγγενικών ειδών Τ.longispinosus και Τ.ambiguous, τα οποία φτιάχνουν τις αποικίες τους μέσα σε κούφια βελανίδια ή άλλους σπόρους.

Όταν ο στόχος εντοπιστεί, μια ομάδα κομάντο, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα το πολύ, εισβάλλει στην αποικία και σκοτώνει το 5 με 100 τοις εκατό των ενοίκων. Τα θύματα δέχονται δαγκώματα σε ένα μαλακό σημείο του λαιμού τους, οπότε παραλύουν και τελικά πεθαίνουν. Ακόμα και όσοι επιζήσουν δεν έχουν καλή τύχη. 

Οι πλιατσικολόγοι απαγάγουν όχι μόνο τις προνύμφες της αποικίας, όπως συμβαίνει με άλλα επιθετικά είδη μυρμηγκιών, αλλά ακόμα και ενήλικα άτομα. Για την υπόλοιπη ζωή τους, οι δούλοι θα εργάζονται σε ξένο σπίτι.

Το περίεργο όμως είναι ότι τα θύματα δεν δείχνουν να αντιδρούν όταν η εισβολή ξεκινά. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι εισβολείς χρησιμοποιούν ένα είδος «χημικού καμουφλάζ» που τους κάνει να μην ξεχωρίζουν από τους ενοίκους της αποικίας. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «ZooKeys».

http://www.cretalive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)