Η καπνοκαλλιέργεια επιστρέφει στην Αιτωλοακαρνανία !!!

Μετά από εφτά χρόνια επανάπαυσης της μεγάλης πλειοψηφίας των πρώην καπνοπαραγωγών της Αιτ/νίας πάνω στις δάφνες της πλήρους αποσύνδεσης παραγωγής —  επιδότησης και γι΄αυτό το λόγο ουσιαστικής εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας ευχάριστα όλη  η  κοινωνία της Αιτ\νίας, διαπιστώνει ότι η καπνοκαλλιέργεια επανέρχεται.

Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια η φωτιά της καπνοκαλλιέργειας δεν έσβησε. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και να τιμήσουμε την ηρωική επιμονή κάποιων «ξεροκέφαλων» καπνοπαραγωγών στη Μακρυνεία, το Ξηρόμερο, την Τριχωνίδα και το Βάλτο που κόντρα στο ρεύμα και εν πολλοίς λοιδορούμενοι συνέχισαν να καλλιεργούν.

Βέβαια αυτοί σήμερα δικαιώνονται και αισθάνονται υπερήφανοι, όμως όλοι εμείς και όλα τα ΜΜΕ, όλοι οι θεσμικοί παράγοντες αυτού του τόπου που δεν κάναμε αυτό που έπρεπε, όταν εν μια νυκτί αποφασίσθηκε και επιβλήθηκε στα καπνοχώραφα της Αιτ/νίας η εγκατάλειψη ουσιαστικά του καπνού με μία προσχηματική ψευτοκαλλιέργεια έτσι για να δικαιολογείται ή είσπραξη των ατομικών δικαιωμάτων, πρέπει να μην είμαστε ούτε υπερήφανοι ούτε τιμητές.

Όμως επειδή η ζωή συνεχίζεται και επειδή η Οικονομία είναι σαν το νερό που κυλάει και όπου υπάρχουν κενά τα σκεπάζει, τα δροσίζει κα τα αναζωογονεί, έτσι και τώρα μέσα στην κρίση οι αγρότες μας επιστρέφουν στην καπνοκαλλιέργεια. Σε μια καλλιέργεια που ξέρουν καλά να κάνουν, που απορροφάει την ανεργία τους και τους παρέχει εισόδημα. Ανέκαθεν ο καπνός μετέτρεπε σε χρήμα την προσωπική εργασία ολόκληρης της αγροτικής οικογένειας (φαμελιάς) γιατί όλοι δούλευαν εκεί ανάλογα με το τι μπορούσε καθένας να κάνει και έτσι κρατιόταν ζωντανά τα χωριά μας.
Έκανα αυτή την μακροσκελή εισαγωγή γιατί είμαι ένας απ’ αυτούς που πρόσθεσαν το λιθαράκι τους για μια 20ετία να σταθεί ο Καπνός στην Αιτ/νία, από Τσεμπέλι-καπνός εσωτ. Κατανάλωσης λεγόταν τότε – να γίνει VIRGINIA, Σ-79, να μείνει ο Μπασμάς και το Μυρωδάτο.

Όμως δε διστάζω να μην αναφερθώ και στην ευθύνη μου όταν έγινε η μεγάλη ανατροπή το 2005 με δικαιολογία την εκμηδένιση της εμπορικής τιμής από το καπνεμπόριο τότε, να πω αυτό που ένιωθα για την αδικαιολόγητη εγκατάλειψη μιας καλλιέργειας που με άλλες πολιτικές επιλογές σε  επίπεδο Πολιτείας Καπνεμπορίου και Συνετ/κών οργανώσεων έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει στην τοπική και όχι μόνο οικονομία.

Σήμερα λοιπόν που οι οικονομικές συνθήκες απέχουν όχι οκτώ αλλά πολύ περισσότερα χρόνια από το 2005 και οι καπνέμποροι ανακάλυψαν και πάλι την αξία του ελληνικού ονόματος (ελληνικό brandname) στον καπνό, έχουμε την εξής εικόνα:
agrinionews
Συνέχεια εδώ:
Η καπνοκαλλιέργεια επιστρέφει στην Αιτωλοακαρνανία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)