Κομισιόν: Σκέψεις για κατάργηση των κερμάτων του ενός και δύο σεντ !!!

Την κατάργηση των νομισμάτων του ενός και δύο λεπτών του ευρώ εξετάζει η Κομισιόν, καθώς ύστερα από σχετική έρευνα που έκανε η Επιτροπή τα συγκεκριμένα κέρματα είναι ζημιογόνα καθώς η παραγωγή τους έχει κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2002, ενώ τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν εκδώσει από το ίδιο έτος πάνω από 45,8 δισεκατομμύρια κέρματα του ενός και δύο λεπτών.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Ολι Ρεν σε δηλώσεις του τόνισε πως «η Κομισιόν συμβουλεύτηκε επιχειρήσεις, ενώσεις καταναλωτών, δημόσια ταμεία, νομισματοκοπεία και κεντρικές τράπεζες για τα υπέρ και τα κατά της έκδοσης των κερμάτων του 1 και 2 λεπτών. 

Θα αρχίσουμε συνομιλίες με τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τα μέλη της Ευρωζώνης και θα δούμε αν υπάρχει κάποια σαφής προτίμηση πάνω στην οποία θα βασίσουμε μία νομοθετική πρόταση», ενώ το Εθνος αναφέρει ότι η Επιτροπή έχει επεξεργαστεί τέσσερα πιθανά σενάρια για την απόσυρση των κερμάτων του ενός και δύο λεπτών.
Ποια είναι τα τέσσερα πιθανά σενάρια:
  • Παραμένουν ως έχουν: Τα κέρματα του 1 και των 2 σεντς θα συνεχίσουν να εκδίδονται υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, χωρίς να αλλάξει το νομικό ή το υλικό πλαίσιο. Παραμένουν νόμιμα και συνεχίζουν να παράγονται με τις τρέχουσες τεχνικές προδιαγραφές (όπως μέταλλο, βάρος μέγεθος) και χωρίς να αλλάξουν οι διαδικασίες παραγωγής και έκδοσης.
  • Εκδοση με μειωμένο κόστος: Τα κέρματα θα συνεχίσουν να εκδίδονται, αλλά το κόστος έκδοσης θα είναι μειωμένο, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του υλικού των κερμάτων ή με τη βελτίωση της κατασκευής τους ή και τα δύο. Αυτό θα αναχαιτίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες - μέλη της ευρωζώνης που ζημιώνονται λόγω του κόστους έκδοσης, ξεπερνώντας κατά πολύ την ονομαστική αξία των κερμάτων.
  • Αμεση απόσυρση: Βάσει αυτού του σεναρίου, η έκδοση των υποδιαιρέσεων αυτών παύει και θα αποσύρονται από την κυκλοφορία, κυρίως μέσω των τραπεζών και των εμπόρων λιανικής μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Από την πρώτη ημέρα της χρονικής αυτής περιόδου θα ισχύσουν δεσμευτικοί κανόνες στρογγυλοποίησης και τα κέρματα θα παύσουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα στο τέλος της διαδικασίας απόσυρσης.
  • Σταδιακή απόσυρση: Αυτό το σενάριο έχει τα αποτελέσματα της κατάργησης, αλλά πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο. Ενώ η έκδοση των κερμάτων θα παύσει και θα ισχύσουν δεσμευτικούς κανόνες, θα συνεχίσουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα. Θα κέρματα διατηρούν επ' αόριστον την ιδιότητα αυτή, μόνο όμως για στρογγυλοποιημένες πληρωμές. Μέχρι τη στιγμή που δεν θα εκδίδονται πλέον νέα κέρματα 1 και 2 λεπτών, θα αρχίσουν σταδιακά να εξαφανίζονται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)