Drosophila:Oι μύγες που σπρώχνουν τα παιδιά τους στο ποτό !!!

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φάρμακα για να προστατεύσουν τα βλαστάρια τους: Όταν η μύγα Drosophila αντιληφθεί παρασιτικές σφήκες να πετούν γύρω της, φροντίζει να γεννά τα αβγά της μέσα σε σάπια φρούτα ποτισμένα με αλκοόλ, το οποίο θα προστατεύσει τις προνύμφες της από την επίθεση. 

Οι προνύμφες της μύγας Drosophila melanogaster, ενός από τα καλύτερα μελετημένα πειραματόζωα, τρέφονται με τα μικρόβια που αναπτύσσονται σε υπερώριμα και σάπια φρούτα. Δεδομένου ότι τα σάκχαρα των σάπιων φρούτων συχνά υφίστανται ζύμωση και μετατρέπονται σε αιθανόλη, οι προνύμφες έχουν εξελιχθεί να αντέχουν το ποτό, ακόμα και όταν η περιεκτικότητα φτάνει το 15%, λίγο περισσότερο από ό,τι στο κρασί.

Οι προνύμφες, πάντως, δεν χρειάζονται το αλκοόλ για την επιβίωσή τους, οπότε τα θηλυκά δεν γεννούν πάντα τα αβγά τους σε φρούτα με αιθανόλη.

Το αλκοόλ όμως επιβάλλεται όταν στο γύρω χώρο υπάρχουν παρασιτικές σφήκες, οι οποίες γεννούν τα αβγά τους μέσα στις προνύμφες της μύγας και αφήνουν τα παιδιά της να τις φάνε ζωντανές.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science αποκαλύπτει ότι οι θηλυκές μύγες αναγνωρίζουν τις παρασιτικές σφήκες με την όρασή τους και μπορούν μάλιστα να ξεχωρίζουν σε ποιο είδος ανήκουν και αν είναι αρσενικές ή θηλυκές.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory της Atlanta άφησαν θηλυκές μύγες Drosophila να γεννήσουν αβγά μέσα σε μια σειρά από δοχεία, ορισμένα από τα οποία περιείχαν αλκοόλ και περιτριγυρίζονταν από παρασιτικές σφήκες.

Όταν δεν υπήρχαν σφήκες, οι μύγες γεννούσαν το 60% των αβγών τους στο δοχείο που δεν περιείχε αλκοόλ. Όταν όμως υπήρχαν σφήκες, το 90% των αβγών βρέθηκε σε δοχεία με αιθανόλη.


«Ήταν ξεκάθαρο ότι οι μύγες των φρούτων αλλάζουν την αναπαραγωγική τους συμπεριφορά όταν οι σφήκες είναι παρούσες» αναφέρει ο Τον Σλένκε, επικεφαλής της μελέτης. «Το αλκοόλ είναι ελαφρώς τοξικό και για τις ίδιες [τις προνύμφες] ωστόσο οι σφήκες αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για το αλκοόλ» προσθέτει.

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι μύγες που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα μεγάλωσαν στο εργαστήριο και δεν είχαν δει παρασιτικές σφήκες ποτέ στη ζωή τους.


Φαίνεται όμως ότι είναι προγραμματισμένες να αναγνωρίζουν την απειλή με την όραση, αφού οι μύγες που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι τυφλές δεν θορυβούνται από τις σφήκες. Αν αντίθετα έχουν χάσει την όσφρησή τους, η στρατηγική του ποτού δεν επηρεάζεται.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν μάλιστα ότι οι μύγες αναγνωρίζουν διάφορα είδη παρασιτικών σφηκών και επιπλέον ξεχωρίζουν τα θηλυκά από τα αρσενικά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι η μύγα Drosophila δεν είναι το μόνο είδος που έχει εξελίξει αυτή την τακτική.

Η μελέτη, γράφουν, προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις «ότι η χρήση τοξινών ως φαρμακευτική θεραπεία για τους απογόνους ενδέχεται να είναι συχνή στο ζωικό βασίλειο».



Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)