Σάλος γύρω από το ψαλίδισμα στο μοντάζ ντοκιμαντέρ του BBC !!!

Το BBC αναγκάστηκε να παρέμβει σε επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αφρική», για να αφαιρέσει στο μοντάζ τον ισχυρισμό του παρουσιαστή Ντέιβιντ Ατένμπορο, ότι «κάποιες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου έχουν γίνει θερμότερες κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου μέσα στα τελευταία 20 χρόνια».

Το βρετανικό δίκτυο αναγνώρισε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι «αμφισβητήσιμος». Το επεισόδιο, που φέρει τη σφραγίδα της μονάδας φυσικής ιστορίας του BBC, στο Μπρίστολ, προβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη. 

Το twitter «πήρε φωτιά», καθώς πολλοί χρήστες άρχισαν να διερωτώνται εάν η πληροφορία είναι ακριβής, με δεδομένο ότι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας από το 1850 έχει υπολογιστεί στους 0,8 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιογράφος του «Guardian» επικοινώνησε με το δίκτυο, το οποίο τον παρέπεμψε σε μία έκθεση της Oxfam και του New Economics Foundation από το 2006. Οι συντάκτες είχαν «δανειστεί» την επίμαχη λεπτομέρεια από μία υποσημείωση σε άλλη έκθεση, της οργάνωσης «Christian Aid», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια χρονιά. 

Πηγή της πληροφορίας για την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου δεν αποτελούσαν απτά επιστημονικά δεδομένα, αλλά μία «συζήτηση» με δύο Αφρικανούς ερευνητές.

«Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ευρέως ότι το κλίμα της Αφρικής αλλάζει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το BBC. «Αποδεχόμαστε ότι η λεπτομέρεια είναι αμφισβητήσιμη και αυτό θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στο σχόλιο του παρουσιαστή, συνεπώς το συγκεκριμένο απόσπασμα έχει αφαιρεθεί από την επανάληψη του επεισοδίου» προσθέτει.


Πηγή του δικτύου ανέφερε στους «Times» του Λονδίνου ότι το λάθος χρεώνεται στον παραγωγό της σειράς ντοκιμαντέρ και όχι στον ίδιο τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε πως η πληροφορία αυτή κατέληξε στο σενάριο. 

«Το λάθος έγκειται στο γεγονός ότι το σενάριο ήταν πολύ συγκεκριμένο. Θα έπρεπε να έχει διατυπωθεί πιο προσεκτικά» αναγνώρισε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι ο διάσημος παρουσιαστής και φυσιοδίφης έχει δηλώσει ότι στο παρελθόν αμφισβητούσε πως οι θερμοκρασίες σημειώνουν άνοδο, όμως πλέον αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
http://www.zougla.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)