Αιτωλοακαρνανία: Οι επενδύσεις που δεν έρχονται !!!

«Επενδύσεις χωρίς υποδομές δεν πρόκειται να γίνουν ούτε στον αιώνα τον άπαντα». 
Έτσι απάντησε κυβερνητικό στέλεχος σε ερώτησή μου για το αν θα πρέπει να αναμένουμε επενδύσεις στο νομό, προτιμώντας να αποτυπώσει την πραγματικότητα, αντί να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες.

Αφορμή για την κουβέντα ήταν το μεγάλο deal που έγινε στον Πειραιά με την συμφωνία Cosco - Hewlett Packard. 
Η συμφωνία θα επηρεάσει θετικά πολλούς κλάδους της οικονομίας, ενώ οι εφημερίδες της Κυριακής έγραφαν για τις προθέσεις δημιουργίας μέχρι και αεροδρομίου cargo στην Δυτική Αττική που θα εξυπηρετεί την διαμετακόμιση εμπορευμάτων της πολυεθνικής.

Η συμφωνία που έγινε εδώ και λίγα χρόνια με τους Κινέζους απογειώνει τον Πειραιά και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που όχι μόνο δεν πλήττονται από την κρίση, αλλά δείχνουν προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Αντιθέτως στην Αιτωλοακαρνανία, μια τεράστιας σημασίας υποδομή, το λιμάνι στο Πλατυγιάλι ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν χρησιμοποιώντας αυτό το οδικό δίκτυο. Η κατασκευή της Ιονίας Οδού πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα και να επανεκκινηθεί αν θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποτε ο τόπος θα μπει στον επενδυτικό χάρτη. Πρώτα η Ιόνια και ύστερα η ολοκλήρωση της Παραϊόνιας είναι χρήσιμα όπλα στην φαρέτρα όσων θέλουν να δελεάσουν τους επενδυτές.

Ύστερα όμως είναι και το άλλο. Για να φέρεις επενδύσεις πρέπει να διαφημίσεις τα πλεονεκτήματά σου. Να γίνεις εξωστρεφής. Να προκαλέσεις και να προσκαλέσεις ανθρώπους που είναι στα κέντρα αποφάσεων να έρθουν να μάθουν τον τόπο σου. Η Αιτωλοακαρνανία υστερεί. Είναι άγνωστος, απομονωμένος τόπος. Ένας καλά κρυμμένος φυσικός παράδεισος.

Τέλος, η απουσία επενδύσεων δεν μπορεί παρά να οφείλεται και στην συγκυρία που βιώνει η χώρα. Η προαναφερθείσα συμφωνία, καθώς και μια άλλη μεγάλη επένδυση της πολυεθνικής Unilever, είναι από τις ελάχιστες που γίνονται. 

Οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ή περιμένουν να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες γιατί στην Ελλάδα αυτή την εποχή όλα είναι σε πτώση. Μισθολογικό κόστος, τιμές γης και υπηρεσιών. Ίσως θέλουν να φτάσουμε ακόμη πιο χαμηλά για να επενδύσουν, τότε όμως θα έχουμε εξαθλιωθεί τελείως. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Κίνα, αλλά μπορεί να προσφέρει ποιοτικά προϊόντα. Όμως υστερεί σε πολιτική σταθερότητα, αλλά και στην προβληματική λειτουργία της Δικαιοσύνης που αποτελούν σοβαρούς αποτρεπτικούς παράγοντες.
Tου ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΕΛΛΙΟΥ
http://www.aixmi-news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)