''Έφυγε'' ο γηραιότερος κρατούμενος του Άουσβιτς !!!

Πέθανε ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρώην κρατούμενος Αντόνι Ντομπροβόλσκι, στο Ντεμπνό της βορειοδυτικής Πολωνίας σε ηλικία 108 ετών.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρώην κρατούμενος στο ναζιστικό κολαστήριο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, ο Αντόνι Ντομπροβόλσκι, πέθανε στο Ντεμπνό (βορειοδυτική Πολωνία) σε ηλικία 108 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Άνταμ Σίρα, ιστορικός του μουσείου του.

Γεννημένος το 1904, ο Ντομπροβόλσκι, δάσκαλος στο επάγγελμα, συνελήφθη το 1942 από την Γκεστάπο μετά την κατάκτηση της χώρας του από την Βέρμαχτ "επειδή παρέδιδε μαθήματα μέσα σε ένα κρησφύγετο σε παιδιά".

Μετέβη σιδηροδρομικώς στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στο πολωνικό έδαφος, όπου ήταν ο κρατούμενος 38.081.

Μετήχθη διαδοχικά σε δύο γερμανικά στρατόπεδα, τα Σασενχάουζεν και Γκρος Ρόζεν. Η απελευθέρωση από τους Συμμάχους τον βρήκε, πολύ καταπονημένο, στο Σασενχάουζεν.

Μεταπολεμικά, διηύθυνε ένα δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια ένα λύκειο στην πόλη Ντεμπνό.

Στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου βρήκαν φρικτό θάνατο περίπου 75 χιλιάδες Πολωνοί, 15 χιλιάδες σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, 21 χιλιάδες  αθίγγανοι, καθώς και περίπου 15 χιλιάδες κρατούμενοι που δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, ούτε ήταν Εβραίοι, από ολόκληρη την Ευρώπη: ανάμεσα στους τελευταίους, περίπου 1 εκατομμύριο είτε δεν άντεξαν στις φοβερές κακουχίες, ή τελεύτησαν στα κρεματόρια του κολαστηρίου στο Μπιρκενάου, τα οποία τους τελευταίους μήνες του πολέμου ήταν αναμμένα σε 24ωρη βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews