Ιωάννινα: Σύστημα Κοινοχρήστων Ποδηλάτων !!!

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων EasyBike του Δήμου Ιωαννιτών είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων που μπορεί να εξοικειώσει τους πολίτες με την χρήση του ποδηλάτου και να αποτελέσει ένα θαυμάσιο εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.

Επιτρέπει την αυτόματη παραλαβή ενός ποδηλάτου, την χρησιμοποίηση του για όσο χρόνο είναι απαραίτητο και στην συνέχεια την επιστροφή του σε οποιονδήποτε σταθμό μίσθωσης. Εκεί με αυτόματο τρόπο ο χρήστης και το ποδήλατο αναγνωρίζονται.
Οι σταθμοί ενοικίασης  είναι τα σημεία αλληλεπίδρασης του κοινού με το σύστημα. Είναι μονίμως δικτυωμένοι μεταξύ τους μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας και φιλοξενούν το λογισμικό του συστήματος αναλαμβάνοντας την διαχείριση των ποδηλάτων.

Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει εγγεγραμμένους χρήστες με την έκδοση ειδικής προ-πληρωμένης κάρτας.
 
Οι χρήστες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής τους στο σύστημα προσερχόμενοι στα γραφεία του Δήμου όπου και καταχωρούνται τα στοιχεία τους στο σύστημα. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής τους, οι συνδρομητές παραλαμβάνουν ειδική κάρτα χρήσης του συστήματος (RF-ID card). Η ηλεκτρονική κάρτα μπορεί να «γεμίζει» οποιαδήποτε στιγμή με άυλο χρόνο χρήσης ο οποίος θα καταναλώνεται ανάλογα με την χρήση σύμφωνα με τον τρόπο χρέωσης που ορίζει ο Δήμος.

Με την επιτυχή εγγραφή του στο σύστημα και την έκδοση της κάρτας του, ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί έναν σταθμό μίσθωσης για να παραλάβει ένα ποδήλατο από  τα σημεία μίσθωσης όποτε το επιθυμεί.
O τρόπος χρήσης του συστήματος είναι:

Ο χρήστης πηγαίνει στον πίνακα διεπαφής και επιλέγει το ποδήλατο που επιθυμεί. Πιέζει το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται κλειδωμένο το ποδήλατο. Στην συνέχεια πλησιάζει την ηλεκτρονική κάρτα του στον ειδικό αναγνώστη και πιστοποιεί την ταυτότητα του. 

Αυτόματα το σύστημα τον αναγνωρίζει και πιστοποιεί την ταυτότητα του και ο χρήστης απελευθερώνει και παραλαμβάνει ένα ποδήλατο. Παράλληλα παραλαμβάνει και ένα κλειδί που αντιστοιχεί στην κλειδαριά του ποδηλάτου. Με το κλειδί είναι δυνατό το βραχυπρόθεσμο κλείδωμα του ποδηλάτου εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.
Το σύστημα διαθέτει ειδικό ηλεκτρονικό μηχανισμό κλειδώματος - ξεκλειδώματος ανά θέση στάθμευσης ποδηλάτου μετά την ταυτοποίηση του χρήστη. Η πιστοποίηση γίνεται με κάρτα που διαθέτει μοναδικό κωδικό που αναγνωρίζεται μέσω ραδιοκυμάτων - Radio Frequency Identification -διαδικασία που εξασφαλίζει με ασφάλεια την επαλήθευση της ταυτότητας. 

Κατά την επιστροφή του ποδηλάτου σε οποιονδήποτε σταθμό, ο κάτοχος επιλέγει μια κενή θέση και πιέζει το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην θέση. Παρουσιάζει την κάρτα του στον ειδικό αναγνώστη και αυτόματα ανοίγει η κλειδαριά για να υποδεχθεί το ποδήλατο. 
Ο χρήστης τοποθετεί το  ποδήλατο στην διαθέσιμη θέση στάθμευσης όπου και κλειδώνει αυτόματα. Παράλληλα επιστρέφει και το κλειδί στην ειδική υποδοχή από όπου το παρέλαβε.  Αυτόματα ο σταθμός αναγνωρίζει τον χρήστη και την ταυτότητα του ποδηλάτου που επιστρέφεται και παραλαμβάνεται. Η διάρκεια ενοικίασης υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο.
 
Σε περίπτωση διαπίστωσης βλάβης στο σύστημα ή σε κάποιο ποδήλατο, θα πρέπει να το αφήσετε σε κάποια θέση και να παραλάβετε κάποιο άλλο. Σε τέτοια περίπτωση παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στο τηλέφωνο 2310829729 ή στο email ioanninabikes@easybike.gr

http://www.ioanninabikes.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)