Ηλιακά laser θα γλυτώσουν τη Γη από αστεροειδή

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα σύγκρουσης του πλανήτη μας με τον αστεροειδή Άποφις που θα εισέλθει στην τροχιά της Γης το 2036 ή το 2037.

Η ακριβής πιθανότητα σύγκρουσης δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί, ωστόσο δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ της Γλασκώβης έσπευσαν να βρουν λύση για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Σχεδίασαν λοιπόν ένα διαστημικό σκάφος εξοπλισμένο με ακτίνες laser, οι οποίες θα λαμβάνουν ενέργεια από τον ήλιο, το οποίο θα έχει αποστολή την ανατίναξη της επιφάνειας του αστεροειδούς ώστε να τον εκτρέψει από τη θανατηφόρα πορεία του.
Βασική ιδέα πίσω από το σχέδιο είναι ότι τα υλικά που θα εξατμιστούν από την επιφάνεια του αστεροειδούς θα λειτουργήσουν ως προωθητικά αέρια που θα τον εκτρέψουν από την τροχιά του.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως μια τέτοια αποστολή θα απαιτούσε μια ακτίνα laser ισχύος πολλών Μεγαβάτ, αρκετών να τροφοδοτήσουν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.


Οι ερευνητές Μασιμιλιάνο Βασίλε και Κρίτι Μάντοκ που διενήργησαν την έρευνα υποστηρίζουν πως αντί για ένα “υπερλέιζερ”, χρειάζονται πολλά μικρά, ισχύος Κιλοβάτ, τα οποία θα δημιουργούνται από την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.
 

Τα ηλιακά laser παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και της εκτέλεσης της αποστολής από πολλά μικρά αεροσκάφη αντί για ένα μεγάλο που μπορεί να αποτύχει.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η βολή των laser μπορεί να γίνει από μακρυά ώστε τα σκάφη να μην κινδυνεύουν από τα υλικά που θα αποκολληθούν από τον αστεροειδή.
 

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένουμε 25 ακόμα χρόνια για να δούμε την υλοποίηση της ευφάνταστης ιδέας των δύο ερευνητών.

Τεχνολογίες τέτοιου είδους μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση του διαστήματος από τα σκουπίδια που αφήνει πίσω της η ανθρώπινη δραστηριότητα έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)