Το ταξίδι του σολομού !!! (video)

Ο σολομός είναι μεγάλο ψάρι με μήκος 1-1,5 μ και βάρος 15-25 κιλά. Στο πάνω μέρος του έχει γκριζογάλανο χρώμα αλλά την εποχή της αναπαραγωγής αποχτά κηλίδες με πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα και το κρέας του γίνεται ρόδινο. 

Το σώμα του είναι στενόμακρο, ατρακτοειδές και έχει μακρύ ρύγχος. Το στόμα του είναι βαθιά σχισμένο με πολλά δόντια που υπάρχουν στις σιαγόνες, στον ουρανίσκο και στη γλώσσα. Το δέρμα του είναι σκεπασμένο με μικρά λέπια. Τα πλευρικά και ραχιαία πτερύγια είναι επίσης μικρά. Όλη αυτή η κατασκευή του το βοηθά να κολυμπά τόσο στη θάλασσα όσο και στα ποτάμια.
Ανήκει στα «ποταμοτόκα» ψάρια, σ' αυτά δηλαδή που φεύγουν από την θάλασσα και πηγαίνουν να γεννήσουν τ' αυγά τους σε ποταμούς. (Υπάρχουν και «θαλασσοτόκα», που εγκαταλείπουν τους ποταμούς και στρέφονται προς την θάλασσα).

Οι σολομοί, αρσενικοί και θηλυκοί, προκειμένου να γεννήσουν απογόνους, αφήνουν τις θάλασσες και ανεβαίνουν στους ποταμούς. Αφήνουν κι' αυτούς και ανεβαίνουν στους παραποτάμους. Ό,τι εμπόδιο κι' αν τύχη εμπρός τους, το υπερπηδούν. Ακόμη και καταρράκτες! 

Ο καθένας μας ξέρει τι τεράστια δύναμη νερού έχει ο καταρράκτης. Ανεβαίνουν μέχρις ότου φθάσουν σ' ένα ορισμένο σημείο, σε μία συγκεκριμένη όχθη. Εκεί σε μία λακκουβίτσα το θηλυκό αποθέτει τ' αυγά του, τα οποία στην συνέχεια το αρσενικό τα γονιμοποιεί. Αυτό γίνεται στο καταχείμωνο. Με τις πρώτες ανοιξιάτικες ζέστες τα σολομάκια γεννιούνται.

Αφού περάσει τριετής χρόνος και ανδρωθούν καλά, συγκεντρώνονται πολλά, και ομαδικά ξεκινούν για το ανοιχτό πέλαγος. Θα παραμείνουν στην θάλασσα πέντε-έξι χρόνια, και κατόπιν θα κάνουν ό,τι είχαν κάνει οι γονείς τους. Αλάνθαστα θα βρουν το δικό τους ποτάμι και θα κάνουν το έργο της αναπαραγωγής στο ίδιο σημείο που το εκτέλεσαν και οι γονείς τους.

Οι φυσιοδίφες αδυνατούν να εξηγήσουν αυτή την απίθανη ιστορία. Ποια μυστηριώδης αίσθησις οδηγεί το ψάρι να βρει ανάμεσα σε τόσα ποτάμια το ίδιο που πριν πέντε χρόνια πέρασε; Γιατί να θέλει να γέννηση τ' αυγά του στο ίδιο μέρος όπου και το ίδιο γεννήθηκε; Που την βρίσκει την αντοχή να πάει κόντρα στα νερά του καταρράκτη;

Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα, κάποιος συγγραφεύς σημειώνει: «Είναι κάτι το συγκλονιστικά θεαματικό να βλέπεις τους σολομούς ν' ανεβαίνουν και να υπερπη­δούν έναν καταρράκτη. Κολυμπούν αντίθετα με το ρεύμα, σκαρφαλώνουν δηλαδή στον καταρράκτη, κι όταν φθά­σουν στην κορυφή του, όπου η δύναμις του νερού είναι τεράστια, δίνουν ένα πήδημα και βρίσκονται να αιωρούνται δύο μέτρα πάνω από το νερό. Το βρεγμένο κορμί τους αστράφτει στον ήλιο, τινάζοντας σταγόνες ολό­γυρα».


http://www.egolpion.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)