Τα πρώτα γεννητούρια του 2012 για τις καρέτα καρέτα της Ζακύνθου !!!

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας για το 2012 εντοπίστηκε από την οργάνωση Αρχέλων στα Σεκάνια της Ζακύνθου, το πλέον δημοφιλές μαιευτήριο για τις Caretta caretta στη Μεσόγειο. 

Η ιδιωτική περιοχή πίσω από την παραλία στα Σεκάνια, όπου βγαίνουν για την ωοτοκία οι μισές από τις χελώνες της Ζακύνθου, είχε αγοραστεί το 1994 από τη WWF Ελλάδας, προκειμένου να προστατευτεί από την ανάπτυξη. Σήμερα αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και τα μέτρα προστασίας δείχνουν να λειτουργούν.

Όπως προέκυψε από παρατηρήσεις του συλλόγου
Αρχέλων σε μαρκαρισμένες χελώνες, οι Caretta caretta καταφθάνουν στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου. Δύο άλλοι σημαντικοί βιότοποι βρίσκονται στη Βόρεια Αδριατική και στον κόλπο Γκαμπές της Τυνησίας.

Οι χελώνες συγκεντρώνονται στον κόλπο του Λαγανά Μάρτιο με Απρίλιο για να ζευγαρώσουν. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί βαθμιαία η ωοτοκία η οποία θα κορυφωθεί στις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Αυγούστου. Τα χελωνάκια θα εκκολάπτονται περίπου δύο μήνες μετά την ωοτοκία.

Όπως δείχνει ο χάρτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η Caretta caretta έχει σχεδόν παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση.

Παρόλα αυτά, κατατάσσεται στα «απειλούμενα» ερπετά της Κόκκινης Λίστας με τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)