Σαν σήμερα - Ο μεγάλος σεισμός του Σαν Φρανσίσκο !!! (Video)

Ένας από τους πιο σημαντικούς σεισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας συνέβη στις 18 Απρίλη του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο. 

Ο σεισμός αυτός συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς της ιστορίας όχι τόσο για το μέγεθός του αλλά κυρίως λόγω της γνώσης που αποκτήθηκε απ’ αυτόν. Συνέβη σε μια εποχή που οι αμερικανικές μεγαλουπόλεις, μια εκ των οποίων και το Σαν Φρανσίσκο, άρχιζαν να παίρνουν τα χαοτικά χαρακτηριστικά τους.

Τεράστια συγκέντρωση πληθυσμού, ογκώδεις κατασκευές, ήταν μερικά από αυτά. Σήμερα λέγεται ότι, σε περίπτωση που δεν είχε γίνει ο συγκεκριμένος σεισμός, η ανάπτυξη της πόλης θα ήταν εντελώς διαφορετική. 
Ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα του Αγίου Αντρέα, μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια από το Σαν Φρανσίσκο. Η κλίμακα του Richter δεν είχε ακόμα εφευρεθεί κι έτσι οι επιστήμονες μετρούσαν μοναχά την ένταση των σεισμών με βάση την κλίμακα Rossi-Forel, που έπαιρνε τιμές από 1 έως 10. Με βάση αυτή την κλίμακα το μέγεθος του σεισμού υπολογίστηκε στο 9. Αργότερα, με την πρόοδο της επιστήμης το μέγεθός του υπολογίστηκε περίπου στο 8.2 της κλίμακας Richter.

Ήταν λοιπόν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα όταν οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο και των γύρω περιοχών ένιωσαν ένα μικρό ταρακούνημα. Ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς, ακόμα και να προλάβει, τι θα ακολουθούσε μετά από 20 δευτερόλεπτα και για όλο το βράδυ σημαδεύοντας την ιστορία της πόλης. Στις 5:12 μμ ήρθε το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Τα κακοφτιαγμένα κτήρια, κυρίως, εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης, ενώ πολύ μεγάλες καταστροφές συνέβησαν και στα υπόλοιπα κτήρια της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του γκρεμισμένου δημαρχείου της πόλης που στις μελέτες για την κατασκευή του δεν είχε προφανώς ληφθεί υπ’όψιν η περίπτωση μιας τέτοιας φυσικής καταστροφής. Πολλοί δρόμοι κόπηκαν στη μέση ή εμφάνισαν μεγάλου μήκους ρωγμές. 

Το σεισμό ακολούθησε μια τεράστιας έκτασης πυρκαγιά, η οποία ολοκλήρωσε το καταστροφικό του έργο. Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Berkeley της California λένε ότι εκείνη τη μέρα υπήρξαν περίπου 3000 θάνατοι και περίπου 225000 τραυματισμοί, επίσης η συνολική οικονομική ζημιά ανερχόταν στα 400 εκατομμύρια δολάρια εκείνης της εποχής.

Οι μνήμες του μεγάλου σεισμού ξύπνησαν πολύ έντονα στο Σαν Φρανσίσκο μετά από πολλά χρόνια, στις 17 Οκτώβρη του 1989, οπότε και ένας σεισμός μεγέθους 6.7 της κλίμακας Rich-ter συγκλόνισε τους κατοίκους. 

Φέτος η «επέτειος» της καταστροφής προκάλεσε πολλές συζητήσεις σε επιστημονικούς κύκλους αλλά και την κοινωνία του Σαν Φρανσίσκο. Πολλές εκτιμήσεις έγιναν για το κόστος που θα επέφερε ένα ανάλογο χτύπημα στην πόλη αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες εργασίες έδωσαν την ευκαιρία να μετρηθεί, να ελεγχθεί και να βελτιωθεί η αντοχή πολλών κατασκευών, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μαζικής χρήσης (γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι κλπ). 

Αυτό λοιπόν που μπορεί να οδηγεί στην πρόοδο τους ανθρώπους μέσα από τέτοια γεγονότα είναι να γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια για ανάπτυξη της γνώσης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνία να προστατεύει το λαό, τη ζωή του και τις περιουσίες του, αλλά και την παραγωγή. 
Σαν Φρανσίσκο : Πριν και μετά το σεισμό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)