Σαπούνι μαγνήτης για τις πετρελαιοκηλίδες !!!

Οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι μόνο μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή για τις ακτές στις οποίες θα καταλήξουν. Ταυτόχρονα είναι και ένα άλυτο πρόβλημα για την επιστημονική κοινότητα η οποία συνεχώς προσπαθεί να βρει μια ικανοποιητική αλλά χαμηλού κόστους λύση για τον καθαρισμό τους.

Στην προσπάθεια τους να  τους να λύσουν το πρόβλημα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bristol κατέληξαν σε μια πρωτότυπη αλλά όπως φαίνεται αρκετά λειτουργική λύση. Η προσέγγιση τους ήταν να διαλύσουν σωματίδια σιδήρου σε νερό που περιείχε χλώριο και ιόντα βρωμίου. 

Πρόκειται για υλικά που βρίσκουμε σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως για παράδειγμα στοματικά διαλύματα, καθαριστικά ρούχων  κλπ. Η ουσία που έφτιαξαν οι ερευνητές ήταν κάτι σαν σαπούνι τα σωματίδια του οποίου όμως είχαν κέντρο από σίδηρο. Ετσι,αν αυτό διαλυθεί μπορούσε να επηρεαστεί και να κατευθυνθεί με τη χρήση μαγνητών.

Προκειμένου να δοκιμάσουν τις ιδιότητες του διαλύματος το έβαλαν σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με νερό και μια ουσία παρόμοια με πετρέλαιο. Με τη χρήση ενός δυνατού μαγνήτη κατάφεραν να περάσουν το «σαπούνι» μέσα από το νερό και το πετρέλαιο και τελικά να το τραβήξουν έξω από τον σωλήνα.

Όπως υποστηρίζουν, η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα προκειμένου να απομακρύνονται από την θάλασσα τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση των πετρελαιοκηλίδων. Τα καθαριστικά αυτά αν και διασπούν το πετρέλαιο, παραμένουν στη θάλασσα προκαλώντας και τα ίδια σημαντικές αν και μικρότερης έκτασης ζημιές. Με τη χρήση του μαγνήτη όμως θα μπορούσαν να αφαιρεθούν εύκολα και χωρίς κόστος.
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)