Έλυσαν το γρίφο του πρώτου σούπερνόβα !!!

Ο γρίφος του RCW 86, του πρώτου σουπερνόβα που παρατήρησε ποτέ ο άνθρωπος, αποτελούσε μέχρι σήμερα έναν από τους παλαιότερους αστρονομικούς γρίφους. Το μέγεθος και η ταχύτητα του RCW 86, που είχε γίνει ορατός το 185 μ.Χ, μαζί με το γεγονός ότι  έλαμπε στον ουρανό για οκτώ μήνες, ήταν τα αναπάντητα ερωτήματα που απασχολούσαν έντονα τους επιστήμονες.

Πρόσφατα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αξιοποιώντας δεδομένα από τα τέσσερα διαστημικά τηλεσκόπια, Chandra, XMM-Newton, Spitzer και WISE, ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε πως κατάφερε να λύσει το γρίφο!

Η έκρηξη του RCW 86 ήταν η πρώτη έκρηξη σουπερνόβα που καταγράφηκε επισήμως από τον άνθρωπο. Έγινε σε απόσταση περίπου 8 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη και όπως εξηγούν οι ειδικοί αν μπορούσαμε να δούμε στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός, εκείνος ο υπερκαινοφανής αστέρας θα έμοιαζε με... πανσέληνο.

Το μέγεθος του σουπερνόβα αλλά και η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία επεκτάθηκε στο διάστημα, το 185 μ.Χ, δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν ακόμη και από την πιο ισχυρή έκρηξη και αυτό ακριβώς ήταν το σημείο που κανένας επιστήμονας μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να αποκωδικοποιήσει.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αμέσως μετά την έκρηξη, δημιουργήθηκε γύρω από το κατεστραμμένο άστρο ένα διαστημικό τούνελ μέσα από το οποίο ο πρώτος σουπερνόβα ταξίδεψε χωρίς κανένα εμπόδιο στο διαστημικό κενό. Έτσι κατάφερε να επεκταθεί πολύ γρήγορα και πολύ μακριά.
http://pyles.tv

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)