Πάνελ-γραμματόσημα !!!








Το μέλλον των φωτοβολταϊκών συστημάτων κρατά στα χέρια της η νανοτεχνολογία, η οποία εξελίσσεται διαρκώς και με ταχύτατο ρυθμό μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια. 

Πρόκειται για την επιστήμη που μελετά και αναπτύσσει τα πάντα σε κλίμακα όπου το μέγεθος της ύλης είναι απειροελάχιστο. Αρκεί να αναφερθεί πως ένα νανόμετρο (nm) είναι ένα δισεκατομμύριο φορές μικρότερο από το ένα μέτρο. 

Αν και η σημερινή τεχνολογία που εφαρμόζεται στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ βασίζεται στον τομέα της νανοτεχνολογίας, ορισμένα από τα νέα υλικά που θα δούμε στα επόμενα χρόνια και θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των συλλεκτών είναι ήδη έτοιμα, ενώ πολλά ακόμα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Τα νέα αυτά υλικά είναι οργανικά, βασίζονται δηλαδή στον άνθρακα και το υδρογόνο, έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και θα αντικαταστήσουν τα ανόργανα στοιχεία, κυρίως το πυρίτιο, από τα οποία κατασκευάζονται τα πάνελ σήμερα.

«Η τεχνολογία που αναπτύσσεται στον τομέα των φωτοβολταϊκών στηρίζεται στα λεπτά υμένια, δηλαδή σε πολύ λεπτές στρώσεις του χρησιμοποιούμενου υλικού, γεγονός που βοηθά και στην εξοικονόμηση», εξηγεί ο Στέργιος Λογοθετίδης καθηγητής στο τμήμα Φυσικής και υπεύθυνος του ερευνητικού Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων -Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 


«Τα υμένια μπορούν να εκτυπωθούν, γεγονός που τα κάνει ελαφρύτερα και εύκαμπτα σε σχέση με τα σημερινά πάνελ, που είναι τοποθετημένα πάνω σε γυαλί. Με αυτό τον τρόπο, το κόστος μειώνεται κατά πολύ, μπορούν να καλυφθούν μεγαλύτερες επιφάνειες, ενώ οι επιλογές για την εφαρμογή τους και τη χρήση τους είναι περισσότερες και αφορούν πληθώρα εγκαταστάσεων». Αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν ήδη σε περιορισμένη κλίμακα προς το παρόν και αφορούν κυρίως μικρές εφαρμογές.

«Πολύ σύντομα, όμως, σε λιγότερο ίσως από πέντε χρόνια, η κυκλοφορία θα είναι ευρεία και τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς θα είναι ανταγωνιστικά με τα συμβατικά», επισημαίνει ο κ. Λογοθετίδης.


Κέρδος για τη χώρα

Ο τομέας των φωτοβολταϊκών αλλά και όλοι οι τομείς με τους οποίους καταπιάνεται η νανοτεχνολογία μπορούν, σύμφωνα με τον καθηγητή, όχι μόνο να αναπτυχθούν περαιτέρω στη χώρα μας, αλλά και να συμβάλουν κατά πολύ στην οικονομία, με τη δημιουργία της ανάλογης βιομηχανίας. 

«Καθώς πρόκειται για ένα σχετικά νέο επιστημονικό πεδίο, η ανάπτυξη του οποίου ξεκινά τώρα, μπορούμε ως χώρα να μπούμε δυνατά. Τα εργαστήρια νανοτεχνολογίας που έχουμε είναι εξαιρετικά και όλος αυτός ο κλάδος αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία που μπορεί να δώσει ελπίδα», προσθέτει οι ίδιος.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ 

www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)