Με τηγανόλαδο θα πετάνε σύντομα αεροσκάφη της KLM !!!

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο η μεγάλη αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι σε 200 πτήσεις της ανάμεσα στο Παρίσι και το Άμστερνταμ θα χρησιμοποιεί βιοκαύσιμα που παράγονται από χρησιμοποιημένα έλαια μαγειρικής… κοινώς τηγανόλαδα. 

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Camiel Eurlings, διευθυντικό στέλεχος της KLM: «Θα χρησιμοποιηθεί 50% συμβατική κηροζίνη και 50% βιοκαύσιμο που θα παράγεται από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι».

Όπως ανέφερε ο κ. Eurlings η KLM είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που αξιοποιεί αυτό το μείγμα σε εμπορικές πτήσεις. Η χρήση του συγκεκριμένου μείγματος βιοκαυσίμου (που παράγεται από την αμερικανική Dynamic Fuels) δεν απαιτεί τροποποίηση των κινητήρων ή άλλων συστημάτων στα αεροπλάνα. Βέβαια η KLM έθεσε και το ζήτημα των (υψηλών) τιμών των βιοκαυσίμων, ως προϋπόθεση για την επέκταση της χρήσης τους στο σύνολο των πτήσεών της. Εκτός από την KLM ήδη τα βιοκαύσιμα δοκιμάζονται πειραματικά και από άλλες αεροπορικές εταιρίες.

Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη είναι μια πηγή βιοκαυσίμων φιλική στο περιβάλλον. Ωστόσο, άλλα είδη καυσίμων από βιομάζα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεδομένου ότι απαιτούν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δεν είναι σαφές ότι μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές των αγροτικών προϊόντων).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγους μήνες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθυνθεί στις αεροπορικές εταιρίες ζητώντας τους να περιορίσουν κατά 3% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πτήσεις τους στην Ευρώπη μέσα στο 2012.
eradio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)