Πρόγραμμα για τη διάσωση της Caretta caretta στο Λακωνικό Κόλπο !!!

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ υποδέχεται τους εθελοντές του στο πρόγραμμα πεδίου του Λακωνικού Κόλπου. Στην περιοχή αυτή καταγράφεται συστηματικά η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Caretta caretta σε σημεία-κλειδιά οι οποίες αποτελούν και δείκτη για την υπόλοιπη περιοχή. Παράλληλα με την έρευνα, οι φωλιές που εντοπίζονται προστατεύονται από φυσικούς θηρευτές.
Εκτός από την καταγραφή και προστασία των φωλιών, η ομάδα πεδίου λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου, έξω από το κάμπινγκ Μελτέμι (στο οποίο και διαμένει η ομάδα μας) και πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ της περιοχής για ενημέρωση του κοινού.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός για το πρόγραμμα του Λακωνικού είναι 8 φωλιές στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαλτάκι και Σελινίτσα. Σύντομα περιμένουμε ακόμα περισσότερες μητέρες χελώνες να βγούνε σε αυτές τις όμορφες παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους!
Δυστυχώς, όμως, αυτές οι χελώνες δεν είναι πάντα μόνες τους όταν βγαίνουν για να κάνουν τις φωλιές τους. Η ομάδα μας εκτός από ίχνη χελωνών, συχνά καταγράφει ίχνη αυτοκινήτων στις παραλίες ή ακόμα και ολόκληρες περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί για να μπούνε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν όχληση στις χελώνες αλλά και σημαντική αλλοίωση στο οικοσύστημα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς, όλοι θέλουμε να είμαστε κομμάτι του μπορεί να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα του συλλόγου μας « Μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί». Το καλοκαίρι που και εμείς έχουμε την ανάγκη να απολαύσουμε την θάλασσα και τον ήλιο πρέπει να μας γεμίζει χαρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κάποιες παραλίες με αυτά τα αρχαία ζώα! (Εύα Βάσιου)
 www.archelon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)